A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сучевенська громада
Чернівецька область, Чернівецький район

Служба у справах дітей повідомляє

Дата: 15.02.2022 10:06
Кількість переглядів: 237

Фото без опису

Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає актуальнішою і болючішою темою для нашого суспільства. Діти, які втратили батьків, або їхні батьки, які в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання.

Задля вирішення цієї болючої проблеми існують такі форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю:

  • усиновлення,
  • опіка/піклування,
  • прийомні сім’ї (ПС),
  • дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ).

Також є оплачувана соціальна послуга - сімейний патронат.

Та безоплатна послуга - наставництво.

Фото без опису

 

Усиновлення – це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обовязками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

 

Опіка та піклуваннянад дітьми – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини.

Фото без опису

Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фото без опису

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

Фото без опису

Патронат над дитиною (нове сімейне законодавство). Внесеними змінами у Сімейний кодекс України 2016 року визначено термін патронат над дитиною як "тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин".

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.


Приємно усвідомлювати, що кожного дня все більше і більше наших співгромадян відкривають свої серця і двері домівок для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Дякуємо всім усиновлювачам, прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам! Ви відкрили дитині своє серце і душевне тепло. Хай повниться щасливим дитячим сміхом ваша домівка. Хай ростуть здоровими і успішними ваші діти. А тим, хто бажає отримати додаткову інформацію, щодо сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, ми завжди раді допомогти.


Задля детальнішої інформації можна звертатися до Служби у справах дітей виконавчого комітету Сучевенської сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь